(Uppdaterat 16/9) Quebradas, Humahuaca och Tupiza

Las Quebradas:

Vara tva sista dagar i salta spenderade vi pa turer till de tva narliggande quebradas:en, vilket ar spanska for ravin. Det mest spektakulara vi fick se har var en bergsformation vid namn Garganta del diablo (fantasin har ar uppenbarligen inte den basta med tanke pa att det aven var namnet pa vattenfallet i Iguazu). Det var ett vattenfall for 60 miljoner ar sedan, som har skapat ett stort hal innuti en bergsvagg.


I ovrigt kan det vi fick se nog bast beskrivas som bitar av grand canyon som nagon har slitit upp och slangt lite huller om buller pa sniskan. Man kan namligen tydligt se alla lager som har bildats under olika perioder, men de ar alla lutade mer an 45 grader, vilket hande nar dessa stora bergskedjor bildades. Dessutom ser flera av bergen ut lite som om nagon har gatt loss pa dem med en pensel och en stor fargpalett. Det ar de olika oxiderade metallerna som gor bergen grona, gula, roda, blaa, grona etc. Se forsta bilden nedan med hasten sa kan ni skymta lite i bakgrunden :).


Sa snart vi hittar en nagorlunda fungerande dator ska vi lagga upp bilder pa Garganta del diablo 2.Humahuaca:

Efter att ha akt norrut langs varldsarvsmarkta Quebrada de Humahuaca, dar vi bland annat fick se nagra riktigt haftiga berg med trekantsliknande formationer pa (se bild) och en inte fullt lika haftig ateruppbyggd (!?) inka-ruin, hoppade vi av var tur i ett sammhalle om dryga 10,000 personer for att spendera natten dar. Vi at lama pa en charmig restaurang dar det bara var vi, en kille som sag precis ut som Peter Forsberg, och ett tvamannaband bestaendes av en 65-aring som levt hela sitt liv i staden och en 25 arig fransos som flyttade dit for fyra ar sedan efter att ha mott sin stora karlek dar. De spelade trevlig mysmusik och skamtade lite med oss mellan latarna.


Pa natten fick vi for forsta gangen se stjarnhimlen fran en plats med valdigt lite "light-pollution". Det var fantastiskt, vintergatan syns sa tydligt att man nastan kan tro att det ar ett upplyst moln.


Tidigt nasta morgon tog vi bussen till den argentinsk-bolivianska gransen tillsammans med en 60-arig fransktalande canadensiska. Val dar fick vi sta i inte mindre an tre olika koer (en for att fa en stampel i passet, en for att kontrollera stampeln och dela ut en langt formular, samt slutligen en for att kontrollera formularet), detta trots att man lika garna kunde ga igenom hela granskontrollen utan minsta problem (vilket en hel del bade manniskor och hundar gjorde). Vi kande dock att vi ville ha ett faktiskt tillstand att vara i Bolivia... Polisen ar ju inte kand for att vara den snallaste.


Val inne i vart andra land denna resa tog vi taget norrut, vilket alla man traffar rekommenderar. Vi akte det bra taget som bara gar tva ganger i veckan och kopte en ejecutivo-biljett. Vi var myket nojda med oss sjalva och sag fram emot en bekvam resa à la SJ. Tji fick vi. Taget vi akte var det absolut skakigaste vi nagonsin har akt, faktiskt skakigare an var 4WD-resa genom komplett vildmark som vi akte nagra dagar senare! Efter en resdag om ca 8 timmar kom vi dock fram till Tupiza, en valdigt trevlig liten stad i sodra Bolivia, belagen i den mest fantastiska miljo man kan tanka sig. Var guidebok beskriver den sahar: "like the wild west, only more adventurous". Dar var alla berg helt knallroda (okej nastan) av jarn. I Tupiza bodde vi pa det hittintills trevigaste hostelet vi sett och dessutom till halva priset av det billigaste vi bodde pa i Argentina.


Bilder fran vara turer till las Quebradas norr och soder om Salta:


Kommentarer
Postat av: Lennart

Wow! (Fast jag gissar att en av bilderna är felvänd)

Familjen Didner hälsar (från spring- respektive promenadspåret).

2010-09-08 @ 08:58:30
Postat av: Cattis

Det är så härligt att följa er resa här hemifrån. Får jag låna er bild på blomman och lägga ut på FB? Otroligt mäktig bild och roligt att ni har sett den live. Stockholm är vackert, lite varmt och det doftar höst.

Stora kramar till er båda,

Cattis

2010-09-08 @ 13:13:36
Postat av: erika söderqvist

Men hur orkar Du Nicls uppför berget?

Fantastiskt vad Ni får uppleva!

Vad heter fjärilen Du tittar på så intensivt?

I kväll har vi 10 gäster till västerbottenpaj och surströmming - Ni rynkar nog på näsan nu - men vänta bara vi ska nog få Er att älska denna norrländska delikatess. Som alltid take care of you

kramar i mängd mormor och morfar

2010-09-08 @ 13:36:26
URL: http://lovisasniclas.blogg.se/
Postat av: Marianne Rudolfson

Klättringen vid första blicken fick jag typ slag. Klättar du utan säkerhetsutrustning nu. Sedan hörde jag Pontus gapskratta mamma har du sett vilket kul foto det är ju felvänt. Kul grej. Det är verkligen roligt att ni lägger ut så mycket bilder och text så vi kan följa er underbara resa. Just nu är det toppenväder hemma igen sol och 20 grader. Jag har köpt SL kort för första gången sedan jag tog körkort så numera är det Roslagsbanan och sedan Alvedoncykel mellan möten i stan. Det är ett sådant bra sätt att ta sig fram på cykel alltså. Kramar från oss alla till er båda. Marianne

2010-09-08 @ 18:55:44
Postat av: maria

Åh fina bilder busekatt!! hoppas allt går bra, Klara hade varit så stolt över dig :)

2010-09-09 @ 21:50:27
Postat av: Marianne

Hej är ni kvar i Salta? Vad är planen framöver? Här hemma är det mycket val i tidningarna. Just nu leder alliansen med ganska god marginal men mycket kan ju hända. Imorgon åker Martina och jag med mormor till Tynnelsö. Mormor har pratat med familjen som bor där nu så vi får komma in och titta också. Vi ser så fram emot besöket. Hoppas ni skriver snart och ha det toppen kramar Marianne

2010-09-10 @ 18:47:00
Postat av: Ann

Var är ni? Ert flitiga bloggande har gjort mig bortskämd och jag saknar min dagliga dos:-). Storebror var nyss här och lånade ena bilen, dom är sju killar som ska åka till landet och plocka svamp... vår Linus i svampskogen-hmmm..Pressade med bilnycklar kom även pokerspel upp på agendan och plötsligt kände vi igen din bror igen:-) Så "din" cab for iväg på friluftsliv. Med lite tur finns den kvar när ni kommer hem.. Love U! Puss Ann& Lennart

2010-09-10 @ 19:13:27
Postat av: Martin

Fantatiska bilder. Vilken resa ni gör. Den kommer att bli ett minne för livet.

Jag visar bilderna på min iPhone för alla jag möter. Och just nu är det många. Jag befinner mig på konferens i Dublin och dricker många Guinnes.

Hoppas att ni lägger upp fler bilder snart.

Pappa Martin

2010-09-11 @ 08:50:30
Postat av: erika söderqvist

Var är Ni. Har Ni lämnat ARgentina?

Så intressant följa Er resa och Ni kan verkligen skriva med inlevelse så man tycker sig vara där!

Har stått för RÖda Korset och samlat in pengar för PAKISTAN och bössan blev full på en halvtimme så tung så tung men jag är så glad äatt folk är givmilda.

Vi slappar idag annars och njuter och björkarna börjar anta en gul färg.

Kram från mormor och morfar och Honey

2010-09-11 @ 15:12:18
URL: http://lovisasniclas.blogg.se/
Postat av: Mimmi

Tjolahopp - så fina bilder! Här i Taylihuset är det Baskethysteri - det var VM semi igår och vi vann över Serbien med 1 poäng! Typ sista 4 sek! Vilken rysare o vrålande make:) Ikväll final mot USA tjohoo! Annars Nadal i final mot Djokovic i US open. Kram hoppas ni hittar fler djur att fota Kurt hälsar:)

2010-09-12 @ 17:52:23
Postat av: charm

mysbilder! guuuud vilka härliga ! :D men måste ni alltid klättra på allt? kort om livet i civilisationen: london town är hur bra som hellst, bor i notting hill nu och försöker få livet att gå ihop här.. underbara roomies, en britisk kille och hans ryska flickvän olga hihi kunde ju önskat att allt de där me bank o mobil o tjafs hade gått liiiite snabbare o liiiite smidigare men vem har bråttom..hrm

2010-09-12 @ 21:06:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0