Amazonas Regnskog

Hej allihopa!

Imorse kom vi hem (dvs tillbaka till La Paz) efter att ha tillbringat en vecka pa normal hojd.

Bloggen vill inte riktigt samarbeta och darfor hamnar inlaggen nu i oordning men vi hoppas att det inte ska strula till det alltfor mycket for er.

Kronologiskt sa ska det vara:
Man-Tis: Las Quebradas & Humahuaca (uppdaterat inlagg finns nedanfor, missa inte att vi har lagt till text!)
Ons-Tor: Tupiza (nytt inlagg finns nedanfor)
Fre-Man: Salares de Uyuni (nytt inlagg finns nedanfor
Tis-Ons: Potosi (finns nedanfor, vi aterkommer nar vi lyckats ladda upp bilderna)
Tor: La Paz (Vi berattar om La Paz i kommande inlagg)
Fre-Son: Rurrenabaque, Pampas
Man-Ons: Regnskogen

Bladdra lite nedat for att se till sa att ni inte missar nagra uppdateringar :)


Pa fredagens morgon tog vi ett litet plan (med betoning pa litet: man kunde inte sta upp raklang och det fanns endast plats for 18 passagerare) fran La Paz till Rurrenabaque som ar en liten stad och tillika starpunkten for utflykter ut i Bolivias del av regnskogen Amazonas. Efter fyra timmars forsening kom vi antligen ivag. Planen ar ofta forsenade ned till Rurrenabaque den har tiden pa aret da lokalbefolkningen branner fjolarsmarken for att underlatta for arets skord. All mark som branns leder till att det ligger ett tjockt lager med rok vilket forsvarar for planens landning.

Pampas, busklandet
En svettig och otroligt skakig jeepresa (chaufforen var tvungen att kora dubbel hastighet pa en redan urusel vag iom att vi var fyra timmar forsenade) tog oss till Pampas, vilket ar ett slattland med floder. I Pampas tillbringade vi vara 3 dagar med att tillsammans med sex andra personer plus guide aka runt pa den lilla floden och spana in aligatorer, faglar av olika slag, en kobra, rosa delfiner (aven om man som bast ser lite av deras gra nos eller graa rygg), fiska pirajor samt forundras over capyvaras. Oerfarna djungelmanniskor som vi ar hade vi ingen aning om vad capyvaras var for ngt. I hemlighet undrade vi om det var en sydamerikansk enorm variant pa utter, vilket det visade sig att det inte var. Pa bilderna nedan kan ni se de underliga djuren som har kallas for stora marsvin. Pa kvallarna sov vi i en stor och ratt trevlig lodge dar vi traffade manga harliga manniskor, de flesta fran Storbrittanien. En lustig grej ar att vi trodde att de flesta backpackers skulle vara i samma alder som oss. Det ar de inte. Vanligast ar att man ar runt 25 eller ett par pa dryga 30 som tar en paus fran allt. Aven betydligt aldre skymtas da och da.

Var andra och sista kvall akte vi bat pa floden efter morkrets inbrott vilket var valdigt haftigt. Med hjalp av ficklampor beskadade vi hur manga djur (framforallt aligatorer) so m kommer fram till natten. Lustigt for oss var att nar man lyste mot aligatorernas ogon sa stralade de tillbaks ett oranget sken. Det gjorde att man aven pa avstand kunde se hur otroligt manga det var. En bild har nedan som ar helt svart med lite ljusa prickar skildrar just flera par av aligatorogon.

In the jungle, the mighty jungle

Nar vi kom tillbaka till Rurrenabaque bokade vi en tur till den riktiga djungeln eller regnskogen. Parque Madidi, som nationalparken som skyddar djungeln heter, ar en av de nationalparkerna i varlden med storst biologisk mangfald.

Da vi trodde att Pampas med alla sina djur skulle vara den stora hojdpunkten bokade vi en nagot kortare resa till regnskogen, 2 dagar och 1 natt, eftersom att vi fortfarande ville tachansen att se den.

Batresan till lodgen dar vi skulle bo var haftig med stora, regnskogsbekladda berg som omslot floden. Nar vi val gjorde var forsta vandring in i regnskogen sa insag vi att vi hade gjort ratt som inte skippat den. Den var helt enkelt fantastisk. Trots att vi sakert fatt hundra spindelnat i ansikten och tillsammans sammanlagt fortfarande faktiskt har 80 myggbett planerar vi redan att aka tillbaka, till Amazonas eller till en annan regnskog, och da en period pa kanske tio dagar. Tva dagar visade sig namligen inte vara nog for oss utan vi trivdes sa bra att vi utokade med vistelsen med en natt och en dag. Trots att det ar svarare att se djur i regnskogen, dels pga att de ar skymda av vaxtligheten och dels pga att de ar vildare dar an i Pampas dar de ar otroligt vana vid manniskor, tycker vi att regnskogen slar Pampas med rage. Pampas var absolut bra det ocksa med regnskogen hade verkligen nagot extra. Det var en harlig miljo att vandra runt i och det var intressant att fa berattat for sig om plantor med olika medicinska anvandningsomraden (t.ex. ett trad som verkligen luktade vitlok och som var perfekt som insektsmedel). Dessutom var var guide toppen och extremt skicklig pa att harma olika djurs laten vilket gjorde att vi kunde komma narmre dem innan de upptackte oss. Vi fick syn pa en hel del haftiga djur men i regnskogen ar det svarare for kameran an ogat att sortera bort grenarna sa det blev inte sa mycket kort pa djur.

Efter en rask, lang och svettig (herregud vad svettigt det var att vandra i regnskogen) vandring den sista dagen fick vi en beloning i form av en utkiksplats over ett stort omrade dar papegojor i olika farger frodades. Tydligen lever papegojor i par om tva hela livet och om den ena partnern dor overlever den den andra i max en manad som ensam. Man sager att de dor av sorg.

For att ta oss fran papegojparadiset till lodgen fick vi aka en flotte 1,5h pa floden. Vattnet var klart, solen gassade och det var helt underbart att hoppa och omsom ta det lugnt pa flotten, omsom simma med bredvid under farden. Allt kanns ju dessutom lite extra skont nar man kampat mycket for att fa det :).

Efter att ha tillbringat natten i Rurrenabaque kom vi med ett flyg klockan tio i morse som tro det eller ej inte var forsenat. Nu ar vi som sagt var tillbaka i La Paz ch laddar for att imorgon ta oss nedfor Varldens Farligaste Vag pa cykel. Men det ar en annan historia... ;)


Kommentarer
Postat av: Lennart

Underbara berättelser och fantastiska bilder. Stina Dabrowski skulle vara avundsjuk på alla människor ni fick att hoppa mot läckra bakgrunder. Härligt att ni verkat klara er helt utan höjdsjuka också.

Fortsätt att ta hand om er och varandra så fortsätter vi att följa er via bloggen.

2010-09-24 @ 11:26:54
Postat av: Marianne Rudolfson

Oh vad roligt att ni kom iväg till djungeln och att det var så lyckat. Toppen med alla fina bilder också. Själv har min djungeltur idag bestått i 5 km snabb prommis i vackra Altorp det får duga just nu. Ta hand om er och ha det toppen kramis Marianne PS jag har idag startat ett eget AB känns jättekul

2010-09-24 @ 12:18:23
Postat av: maria

lovisa du är väl inte ens duktig på att cykla? haha nejdå det kommer nog gå bra och hoppas allt är bra med er, jättefina bilder!

puss!

2010-09-24 @ 22:59:27
Postat av: Mimmi

Hej på Er! Jag satt med Ia o Elsie som satt o scrollade bilderna upp o ned o upp o ned med kommentarer som "Ascoola bilder! Krokodiler med lysande ögon! Myrsnokar nej utter! Sköldpaddor på rad med Mamman först! bilden på planet o Niclas Ia säger "Shit detdär vill Jag åka i!":) Jag själv o Coco o Ninja Gucci gillar marsvinen:) Vad fiina bilder ni tar föresten - bilden med Niclas o fjäril, Lamorna etc är såå fint komponerade! Annars kan sägas att trattakantarellerna är jättefina i skogen nu - morm/morf är i Tänndalen - din mor o jag var i nya Bromma Blocks (shopping) o inköpte varsin poncho till er ära:) Tänker på Er oftast / drömde faktiskt om er inatt - var det ngt speciellt som hände er då?? Kram Moster!

2010-09-25 @ 19:12:34
Postat av: Ann

Era blogginlägg blir så oerhört levande med alla fina bilder! Vem kom på hoppiden? Och vilka äventyr- hinner ni vila någonting alls, inte minst långa vandringar måste ju sätta sig rejält i kroppen- och Niclas du är en kämpe som sätter dig på hästryggen en heldag utan erfarenhet ;-)Hur ser planerna ut för sista veckornas resrutt? Mimmi och jag lever oss in så totalt att vi ( som Mimmi skrev) nu är ponchoägare :-), okey dom VAR snygga också.... Har ni hunnit köpa några än? Och GRATTIS på födelsedagen Lovisa- om vi inte kommer fram på telefon så vill jag att du ska veta att vi alla firar dig i tanken. Hipp hipp hurra- och LOVA att äta en god middag ( pengar på ditt konto) Puss! Mamma

2010-09-26 @ 09:39:52
Postat av: lovisa

Härliga bilder!

2010-09-26 @ 09:50:45
URL: http://lavitadilovisa.blogg.se/
Postat av: Lisa

Hur är det med dig idag då? :)

2010-09-26 @ 10:26:08
URL: http://lisawigortssson.blogg.se/
Postat av: Mimmi

Idag har jag 2 småttisar som springer runt köksbordet o sjunger "Hurra Hurra det är Lovisas Dag Idag!" Vi önskar dig en fin dag och bjuder dig till oss så ska jag ordna vilken kaka du vill ha o present, såfort du är hemma - Mimmis cheescake, Mimmis morotskaka, Mimmis chokladkaka you name it! Börjar du bli sugen:) Förstås är Niclas så välkommen med kramar i massor från oss alla!

2010-09-27 @ 15:21:37
Postat av: Marianne Rudolfson

Stor grattis kramar Lovisa från oss alla i familjen Rudolfson hoppas du har en underbar födelsedag kram

2010-09-27 @ 18:09:03
Postat av: Louise Åhl

GRATTTIS GRATTIS GRATTIS på födelsedagen bumben!! Lär ju bli en du kommer ihåg. Stay safe!!

2010-09-27 @ 18:32:45
Postat av: limpz

Grymma bilder och svinbra blogg :D

Sitter och är råsliten från helgen också kommer man in här och får se myrsnokar och tranor i amazonas.

Vet inte om du fick mitt sms men hur som helst; GRATTIS LOLLO PÅ DIN DAG! ta hand om dig och hälsa nickyyyyyy.Peace,

Limp.

2010-09-27 @ 19:41:30
Postat av: Ann

Nu vill jag läsa blogginlägg igen :-). Ni blev väl inte hängande i bungyjump linorna ni skulle testa på din födelsedag ?!.Kom ner isåfall- om inte annat för att uppdatera bloggen en kort sväng.. Hmm..Hemma fortsätter de underbara soliga höstdagarna, har suttit ute idag med pälspläd och fikat på em, var den "sista" lediga dagen då jag imorgon börjar mitt nya uppdrag, pappa L tycker att det låter lagom att jobba fredag och sedan vara ledig i helgen igen- han har vant sig vid att ha hemmafru i fyra veckor med full markservice.. Puss mamma A

2010-09-30 @ 16:29:06
Postat av: Dempan

Det ser fantastiskt ut lollo! ett av de där djuren liknar mina marsvin, tror nog du vet vilken! Hoppas du har det bra. kramar dempan

2010-09-30 @ 21:27:51
Postat av: Emil

Hej, fan vad härlig eran resa verkar hittills. När kommer ni hem? Känn er saknade.

2010-09-30 @ 21:47:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0