The one and only Machu Picchu

For att vara arlig var vi lite radda att vi inte skulle uppskatta Machu Picchu fullt ut efter att ha spanat in sa manga ruiner runt Cuzco och Sacred Valley. Vi korde dock fullt ut anda och satsade pa att vara bland de 200 forsta personerna dar pa morgonen.

Det finns tva satt att ta sig till Machu Picchu. Antingen gor man en fyra dagars vandring langs nagot som heter Inkaleden som slutar i Machu Picchu, eller sa tar man buss fran den narliggande staden Aguas Calientes (som lever pa Machu Picchu-turister). Eftersom att Inkaleden for det forsta maste bokas minst sex veckor i forvag (vissa pratar om ett halvar) och vi dessutom verkligen inte hade tid till att vandra i fyra dagar valde vi bussalternativet. For att komma till Aguas Calientes tog vi ett tag pa fredagskvallen fran Cuzco. Vi hade inte bokat nagot boende men det visade sig inte innebara nagra svarigheter nar vi kom fram. Sa fort vi klev ut fran perrongen kastade sig en stor folkmassa pa oss som alla skrek ut priser for dubbelrum och viftade med sina sma bilder pa rummen.

Eftersom att vi hort att Machu Picchu upplevs bast pa morgonen innan alltfor manga turister hittat dit hade vi bestamt oss for att vara dar pa morgonkvisten. Vi fick dessutom hora att om man ville klattra uppfor Wayna Picchu (det storsta berget som syns i bakgrunden pa den klassiska Machu Picchu-bilden) var man tvungen att vara bland de fyrahundra forsta personerna pa plats da endast sa manga tillats bestiga berget per dag. Forsta bussarna upp till Machu Picchu avgar 5.30 varje dag och eftersom att man bade maste tavla mot folk som strommar in via Inkaleden samt via bussarna galler det att koa tidigt. Strax efter tre pa morgonen steg vi upp for att satta oss i ko klockan fyra.

Det blev en lang dag i Machu Picchu fran strax innan kl 6 pa morgonen till strax efter klockan tva pa eftermiddagen. Men oj sa bra det var! Staden ligger verkligen haftigt till hogt uppe bland en massa skogsbekladda berg och himmel som snabbt vaxlar mellan klarblatt till beckmorkt. Aven langre ned an staden kunde man se moln fort (extremt fort faktiskt) svischa forbi. Inramningen med den haftiga naturen gjorde mycket men staden i sig var ocksa fantastisk. Sa intakt och sa mycket storre an vad man forstar av bilder. Dessutom finns det manga lamningar pa andra av bergen inklusive hogst uppe pa Wayna Picchu dit vi gick. Man pratar om att runt 20% av staden aterstar att grava ut. Forutom det stora omradet som staden med dess kringliggande odlingsterasser tar upp sa kande man fort nar man kom in den urbaniserade delen hur stor den egentligen var. Det var ett virrvarr av hus och trappor som samsades med heliga tempel med religiosa eller astronomiska funktioner. Bara genom att vandra upp och ned for alla trappor i staden (inkafolket var verkligen ett bergsfolk!) far man sig en ordentlig work-out. Att dessutom bestiga Wayna Picchu adderade lite svettproduktion och kaloriforbrukning men oh sa vart det var! Utsikten uppe fran berget var helt underbar och darifran kunde man verkligen ta in Machu Picchus storlek samt se lamningar pa andra bergshallar som inte syns fran sjalva Machu Picchu.

Det finns manga teorier till vad Machu Picchu en gang var (Inkakungens sommarstalle t.ex.) och en av dem ar att det skulle varit ett religiost och spirituellt center. Vi bada holl med om att laget och stamningen i Machu Picchu verkligen skulle vara perfekt for en sadan plats.


Att besoka Machu Picchu var en av vara absoluta hojdpunkter sahar langt i Sydamerika. Ak hit om ni far mojlighet. Bolivia ar svarare att ge sig pa om man inte ar beredd att leva som en backpacker men Cuzco med Machu Picchu ar anpassat till rika amerikanska turister (och inte till en backpackers planbok, fy skams!).

En annan kul detalj som ni inte far missa ar att bergen i bakgrunden ser ut som ett manniskoansikte i profil. Vissa tror att "den vilande manniskan" ar en av huvudanledningarna till att Inkafolket valde just denna plats till att bygga Machu Picchu. For er som har lite svart att se det sa ar det hogsta berget (Wayna Picchu) nasan, berget langst till vanster hakan och de tva sma kullarna emellan ska vara lappar. Ogat syns tydligare nar ljuset ligger pa fran ett annat hall.






P.S Sa ju att vi skulle krossa Gnaget! Harliga Djurgarn! D.S

Kommentarer
Postat av: Lennart

Härliga bilder och som alltid lär man sig en massa nytt av era berättelser.

Ni är fantastiska!



2010-10-05 @ 18:15:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0