Inkaruiner runt Cuzco

Efter att ha agnat tva inte helt perfekta dagar at att undersoka de bevarade Inkalamningarna kring Cuzco, ar det med gladje vi taggar infor att imorgon ta taget mot Machu Picchu. Att besoka den gamla valbevarade, lange bortglomda, Inkastaden ar av manga ansett som en av Sydamerikas absoluta hojdpunkter.

For er som inte ar helt inforstadda med historien byggdes Machu Picchu nagon gang pa 1400-talet av Inkaindianerna. Nar spanjorerna kom och erovrade Inkariket glomdes den hogt belagna bergsstaden bort. Med tanke pa hur forstorda manga av de andra ruinerna narmre Cuzco ar var det nog tur att Machu Picchu blev forlagd i glomska under manga ar. Andra upptackta ruiner har dels blivit plundrade, dels forstorda av prestigeskal och dels forstorda da spanjorerna anvande stenarna for att bygga sina egna kyrkor. Manga ganger ar spanjorernas kyrkor byggda ovanpa gamla Inkatempel. Hur som helst var det en amerikan som 1911 upptackte "the lost city". Med sig hem till univeristetet Yale tog han en hel del vardefulla Inkaforemal och fortfarande ligger Peru i en bitter konflikt med Yale om vilka foremalen egentligen tillhor.

Aven i sjalva staden Cuzco finns det spar av Inkamurar och som tidigare namnt ar manga kolonialbyggnader byggda ovanpa Inkastrukturer. Dessutom finns det manga ruiner belagda strax utanfor Cuzco och aven en liten langre bit bort i en dal som kallas "Den heliga dalen". For att kombinera vart nya gemensamma favoritintresse ridning (atminstone ar det min plan att Niclas ska halla uppe sin nyfunna hastkarlek) och ruinutforskning bokade vi en tre och en halv-timmarstur till fyra ruiner precis utanfor Cuzco. Ridningen skulle paga i ca tva timmar och sedan skulle en och en halv timme vigas at de olika ruinerna. Blasta blev vi och istallet for en harlig upplevelse fick vi rida pa varldens trakigaste hastar i tjugo minuter ouppfor en stenig kulle, ta en lokalbuss och besoka tva ruiner sjalva, rida tio minuter tillbaks till ranchen (da det gick lite snabbare i nedforsbacke) och sedan sjalva ga langs vagen och besoka de tva aterstaende ruinerna. Dessutom var pojken som skulle ridit med oss totalt inkompetent, gick bakom oss hela tiden istallet for att sitta pa en egen hast och slog bara hastarna med en pinne hela tiden. Vid ett tillfalle slog han till och med pa hastarna sa att de hoppade ut i en trafikerad vag. Nog fick vi, hoppade av hastarna och efter ett fullkomligt lonlost gral pa spanska (fick i alla fall in att pojken behandlade hastarna daligt och att deras tur sog, alltid nagot) utan framgang insag vi att vi fick ta striden med var travel agency istallet nar vi atervande till Cuzco. Vi fick i alla fall se alla ruinerna och dessutom gav travel agency:n oss halften av priset tillbaka.

Foljande dag, vilket ar idag, tog vi en busstur till "Den heliga dalen" for att utforska tre mer valbevarade (da de varit langre ifran spanjorernas kyrkbyggar-klor) stadslamningar. Dessutom hade vi med oss en guide. Guiden var helt okej men inte mer, lunchen var graslig och dessutom borjade det sporegna vid den andra ruinen. Inte heller denna upptacksfard var alltsa helt optimal men om vi ska se det positivt sa var den i alla fall battre an gardagens. Ruinerna var verkligen mer intakta och intressanta ocksa. Dock kanner vi att det nog varit lite onodigt att aka och besoka sa manga "halvdana" ruiner nar vi anda ska till Machu Picchu, den basta av dem alla. Staderna Pisaq och Ollantaytambu var i alla fall sevarda och ratt imponerande i storlek. Att de aven var relativt intakta gjorde det lattare att fa en forstaelse for hur de faktiskt sag ut en gang i tiden.
Exempel pa hur spanjorerna byggde over redan befintliga Inkabyggnader. Den ovre vita delen ar en spansk kolonialkyrka och den nedre stenmuren ar en Inkavagg.

Annars har vi haft nagra trevliga dagar i Cuzco som ar en underbart vacker stad. Glada ar vi ocksa att tidskillnaden mellan Europa och Peru gor att vi far se Champion´s League-matcherna som lunchunderhallning har vilket ar himla bekvamt. Matcherna, nagra snabba blickar pa svd.se da och da, vara andlosa diskussioner om hur fantastiskt daliga Sverigedemokraterna ar samt era underbara kommentarer (fortsatt med dem!) haller oss nara er alla mentalt.  Ska bli kul att se (eller lasa om) Djurgar´n banka skiten ur Gnaget nu pa sondag som revansch for hockeyn ocksa. Glom var hockeyeufori fran forra sasongens Elitserieslutspel (da Niclas officiellt kom ut som en nyfralst sportnord). Hockey ar ingen riktig sport.

Tack aven for alla fodelsedagshalsningar som kom fram pa olika satt! Och till Mimmi och Mamma; Yes, en rosa alpackaponcho ar inhandlad men jag ar pa jakt efter fler!

Puss och kram till er alla! Nasta uppdatering kommer antagligen lordag kvall (sondag morgon for er) da vi kommer tillbaka fran vart Machu Picchu-aventyr. I annat fall ska vi forsoka uppdatera efter var planerade White Water Rafting pa sondag.

¡Hasta la vista!

Kommentarer
Postat av: Lennart

Underbart att bloggen är tillbaks igen. Ni kan inte ana hur man hinner sakna den på ett par dagar. Ser fram emot att se ert uppskjutsbungyjump på film när ni kommer hem, men ni behöver inte göra fler våghalsiga saker för vår skull under resten av resan! Hoppas att Machu Picchu motsvarar era högt ställda förväntningar och att vi snart får se era bilder och berättelser därifrån.

Be careful out there!

2010-10-01 @ 08:42:44
Postat av: Arad

Jag blir mer och mer avundsjuk för varje inlägg, men desto gladare att ni faktiskt är där och testar på så mycket nytt! :D hoppas ni inte har något emot att jag använder er helt otroliga hoppbild från Death Road i ett speciellt hoppbilds-inlägg nästa vecka ;)

2010-10-01 @ 10:47:37
Postat av: Marianne Rudolfson

Härligt att höra ifrån er igen. En vecka känns som lång tid men vi har förståelse för att internet inte är helt lätt att få tag i bland Inkaruiner. Hoppas er tur till Machu Picchu blir toppen. Ser fram emot fler uppdateringar. Massor av kramar Marianne

2010-10-01 @ 15:48:03
Postat av: Mimmi

Vi kommer hela tiden på att tänka på er på ena o andra sättet:) Imorse hade jag/Elsie/Ia ett samtal om längd. Helt plötsligt sa de "Lovisa är kortare än morfar" (tydligen är du den enda som liksom kan jmf med honom?) Sedan kom de på om Lovisa: Gullig, gillar små barn (nuförtiden tillägger de utan att jag säger ngt), attraktiv (Ia frågar Elsie - Vad betyder det? Elsie vet..) Snäll! Då till morf: Konstig?, smart, gullig ändå, längre än Lovisa?? Sedan var den konversationen slut..Ja, somsagt vi tänkter på Er kramar igen från en som saknar sin ridkompis / Nis hälsar!!

2010-10-01 @ 21:17:45
Postat av: Ann

2 viktiga saker att slå fast:No 1:Säger som pappa L- det finns INGEN anledning alls att hitta på fler adrenalinstinna aktiviteter utan vi är fr.o.m nu helt nöjda med rapporter om kaffe i solen på små söta cafeer, bra böcker ni läser ( ok ok vet att ni inte har ngt mer än guideböcker med er men ljug lite :-)..), tips på trevliga blomsterutställningar e t c.

No 2: Not a chance in hell att morfar är längre än er efter bungyjumpet! Ni bör enligt mina fysikberäkningar ( jag ska lära dig Niclas :-)) vara omkring 4 meter och 34 cm. Uppsidan innebär att Lovisas päls nu är för kort och jag får den. Nedsidan att ni blir svåra att härbergera... men om ni bara tar det lugnt visar mina beräkningar att man krymper krymper 19.77 cm/dag vilket innebär att ni är er själva igen till den 13/10 om ni lugnar ner er nu. ( ref teskedsgumman 1968) Kort sagt: Älskar er men var rädda om er! Puss mamma

2010-10-01 @ 21:50:07
Postat av: Marianne Rudolfson

Hej på er!

Vi undrar om ni får våra mail och SMS? Just nu verkar bara SMM funka tvåvägs dvs Send More Money! Vi har i alla fall satt in More Money nu. Vi vill gärna att ni firar Lovisas födelsedag (igen då men det gör kanske inget!) och er fantastiska resa. Unna er något riktigt gott. Hoppas ni har det fortsatt toppen på er äventyrsresa. Vi håller för övrigt med ovan ni behöver inte göra mer äventyr för vår del. Kramar till er båda från oss alla!

2010-10-04 @ 08:14:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0