Dag 3: Argentinas monetara system

Argentinas monetara system ar en katastrof men invanarna ar hjalpsamma.


Vad menar vi egentligen med katastrof undrar ni sakert nu. Jo, det finns tva saker som inte helt lyckligt interagerar med varandra utan forsvarar argentinska vardag. Den ena ar att en bussresa kostar 1,10 1,20 eller 1,25 pesos (motsvarande det dubbla i kronor). Problemet ligget saledes inte i att det ar dyrt att aka kollektiv (tvartom, Argentina ar ett kollektivt foregangsland!). Nej, problemet ar att priset inte ar satt till i alla fall tva hela pesos. Har kommer den andra interagerande parten in. I Argentina ar tva pesos den minsta valoren pa en sedel.

Alltsa, tva pesos ar den minsta mojliga sedeln och bussresorna kostar aldrig tva pesos. Darfor maste dessa betalas med mynt.
Det ar har den verkliga slutklammen kommer.
Vardet pa metallen som mynten ar gjorda av ar storre an valoren pa mynten. Busschaufforer till exempel samlar pa mynt, smalter ned dessa och saljer materialet for ett hogre varde an vad myntens valorer tillsammans blev. Det har leder till att ingen vill lamna ifran sig sina mynt, eftersom det rader konstant brist!

Busschaufforerna vagrar att lamna ifran sig sina mynt. Du kan darfor inte lamna in en sedel och fa vaxel i mynt tillbaka. Detta leder till att du inte kan aka kollektivt om du inte har nagra mynt. Hur far man da tag i mynt? Forsta gangen fick vi vaxla en sedel till mynt med receptionisten pa vart forra hostel. Hon skakade pa huvudet och meddelade att "this is Argentina. This is how we do it here". Nar vi skulle aka var andra busstur och bara hade en tva-sedel lat busschaufforen oss aka gratis da han forstod att vi inte riktigt hade greppat myntsystemet. Nagon sedel ville han daremot inte ta emot i gengald. Samma bussresa kom en snall kvinna fram och gav oss mer an tva pesos i mynt for var tva pesos-sedel. Manniskorna har ar verkligen hjalpsamma! Sedan dess har vi vaxlat in fyra pesos i sedlar pa en mataffar (kassorskan var dock tvungen att be om lov av chefen forst) och tva pesos pa en kiosk. Kioskens forestandarinna kunde inte vaxla ett mynt mer an fyra kronor (trots att vi till och borja med handlade dar for att fa lite mynt i vaxel) men berattade att vi kunde ga till banken runt hornet och vaxla in vara sedlar.

Nu forstar vi hur myntsystemet fungerar. Alla gar till ett bankkontor och vaxlar in tio pesos i sedlar till mynt (tjugo kronor). Vi forsokte valxa in mer men det gick absolut inte. De var val radda att vi skulle smalta ner dem. Tio pesos at gangen ar max alltsa. Ett helt underbart och tidseffektivt system. Tycker ni inte? Nar man okade levnadsstandarden och fick manniskor att sluta behova oroa sig for hur man skulle fa mat for dagen, trodde man antagligen att denna energi kunde ga at till att arbeta. Man hade fel. Istallet gar all energi numera at till hur man ska fa tag i mynt.



Eller som Niclas uttryckte det; "10 argentinska pesos i sedlar = 20 kronor. 10 argentinska pesos i mynt = priceless".

Amen.



Och nagra svar pa kommentarer:
Mamma Ann: Vi bor numera pa Hostel Suites Obelisco
Pappa Lennart: Hahahah Solvi! Gud va sjukt! Spelar han fortfarande? Vi sag Sneijder lotta fram nagra lag medan vi letade efter ett matstalle i ett kopcentrum har men resten missade vi. Heja Djurgarn!
Arad: Det blir med storsta sannolikhet ingen cykeltur. Jag vill inte do / Lovisa. Jag vill inte fa spo / Niclas (okej jag skrev det dar / Lovisa)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0